lauantaina, huhtikuuta 15, 2006

Satunnainen lause

...otsikko lainattu Halo Efektiltä

1. Nappaa sinua lähimpänä oleva kirja, oli se sitten mikä hyvänsä.
2. Avaa kirja sivulta 123.
3. Lue kuudes lause.
4. Kirjoita se blogiisi.

Olen muistaakseni tehnyt tämän joskus aikaisemminkin mutta kokeilinpa kuitenkin nyt uudestaan. Käteeni sattui kirja: Einari Wirén, Shanghai Ohoi ja kuudes lause oli "Japanin päivät alkoivat todella olla luetut".
Kirjan takakannessa lukee: Tositarina miehestä maailmansodan kuohuissa. Syksyllä 1939 radisti Einari Wirén pestautui Göteborgista lähteneeseen s/s Tildaan jonka miehistöksi saatiin suursodan aattona vain ikäloppuja, kohtalostaan välinpitämättömiä merimiehiä sekä Einarin kaltaisia nuoria hurjapäitä. Kun Suomi joutui talvisotaan marraskuun lopussa, Tilda oli Välimerellä, ja Einarin tie Suomeen oli tukossa. Siitä alkoi hänen yhdeksänvuotinen odysseiansa.
Tilda oli viimeinen laiva, joka pääsi poistumaan Bergenistä ennen saksailsmiehittäjien saapumista, ja samanlainen asetelma toistui Adenissa Punaisellamerellä. Uskomattomien seikkailujen jälkeen Einari päätyi Shanghaihin, jossa hän ei enää tiennyt, pelätäkö enemmän japanilaisia sotilaita, kiinalaisia roistoja, trooppisia tauteja vai Yhdysvaltain pommikoneita. Hengenpitimikseen Einari toimi radioasemalla nuotinkääntäjänä, voimyllyn jynssääjänä ja ilotalon isäntänä, kunnes päätyi Yhdysvaltain tykkiveneen aliluutnantiksi.


Tähän kirjaan liittyy aika jännä juttu. Sain tämän kirjan ystävältäni ja taiteilijakollegaltani Päivi Mähöseltä. Syy siihen on että olimme (+ 14 muuta taiteilijaa) Vodlozeron kansallispuistossa (yksi Euroopan suurimpia kansallispuistoja, n 500000 neliökm.) tekemässä ympäristötaidetta. Kun tuli poislähdön aika ja istuskelimme veneessä paluumatkalla, tokaisin että "minä voisin kyllä jäädä tänne seilaamaan näitä seitsemää merta" (huom! järviähän ne kuitenkin ovat). Tämä oli jotenkin sitten iskostunut Päivin mieleen ja muutaman päivän päästä postiluukusta kolahti tämä kirja, jossa oli kortti sekä kirjoitus "Kiitos mukavasta seurasta Vodlajärvellä. Tämä kirja tuppautui seuraan matkalta palattua ja sopii Runelle". Tästä suuri kiitos Päiville.

1 Kommenttia

Anonymous Anonyymi sanoo:

"Nuori sotilas ei liikahtanutkaan."

John Steinbeck, Matkalla Neuvostoliitossa, s. 123 6. lause


t. Tero

2:22 ip.  

Lähetä kommentti

Pääsivulle